Jazzenede is een tweejaarlijks zomerfestival waarbij al wie houdt van jazz, blues en roots in het Oost-Vlaamse Assenede terecht kan. Eerder dan in te zetten op grote (internationale) kleppers, houdt het festival vast aan de succesformule van de voorbije 15 jaar: een gevarieerd programma met bijna uitsluitend groepen en muzikanten van eigen bodem, waarbij kwaliteit en gezelligheid primeren. Geen hipsters of drukdoenerij, maar genieten van de muziek, de omkadering en wie weet zelfs van enkele ontdekkingen.

Jazzenede wordt met een capaciteit van ongeveer 750 bezoekers per dag bewust kleinschalig gehouden. Liever dan (te) groot te worden, wordt er elke editie nog meer ingezet op de kwaliteit van zowel wat er op het podium gebeurt als wat er verder op het festivalterrein te beleven valt.

Zo wordt het festivalrestaurant verder verfijnd, wordt er nog meer ingezet op het comfort van de bezoekers en bestaat het programma op beide podia vanzelfsprekend uit het beste wat jazz, blues en roots te bieden hebben.

In 2018 met namen als Fapy Lafertin, Koen De Cauter, Nordmann, Trio Grande, The Hop ‘sh Bam Connection, Rebirth::Collective, KlezmicnoiZ en Centerpiece zijn de gevestigde waarden goed vertegenwoordigd, maar evenveel aandacht gaat uit naar nieuwe(re) groepen en aanstormend talent als John Ghost, Wheels, Shoe Shine Boys, EclectivJake Walker en Mother T & The Chicks.

In tegenstelling tot de meeste jazzfestivals die in een stedelijke context worden georganiseerd, ligt Jazzenede goed verstopt op het platteland, in de Meetjeslandse polders aan de grens met Nederland, in een omgeving die mee de gemoedelijke sfeer bepaalt.
Wie de weg vindt wordt beloond met een authentieke, originele ervaring.

Waar veel festivals tegenwoordig uitpakken met duurzaamheid, inclusie, FairTrade, afvalbeleid en zo verder, zet Jazzenede op al deze vlakken reeds van bij de eerste editie in, zonder daar veel mee uit te pakken. Er is een stevige lokale en regionale verankering , die onder meer terug te vinden is in de aandacht voor kinderen, senioren en personen met een beperking, terwijl er met het MosselGelach aan de vooravond van het festival plaats is voor comedy in combinatie met lekkere mosselen.

Wie niet zeker weet of hij/zij ’s avonds de weg terug naar huis zal vinden, kan blijven overnachten op de festivalcamping en ’s anderendaags na het ontbijt de natuurrijke omgeving te voet of per fiets verkennen. In de namiddag is het dan terug tijd voor nog meer muziek.

Dagtickets kosten 7 euro en met een abonnement van 20 euro kan je er alle dagen terecht.