Sedert 1990 organiseert Strandpaal 28 vzw maandelijks clubconcerten, huiskamerconcerten en andere (muzikale) activiteiten. De uitvalsbasis hiervoor is van bij de start het Oost-Vlaamse dorp Assenede.

In tegenstelling tot de meeste jazzconcerten en -festivals die in een stedelijke context worden georganiseerd, liggen de activiteiten goed verstopt op het platteland, in de Meetjeslandse polders aan de grens met Nederland, in een omgeving die mee de gemoedelijke sfeer bepaalt. Wie de weg vindt wordt beloond met een authentieke, originele ervaring.

Het doel van de werking is om drempelverlagend niet voor de hand liggende muziek (jazz, blues, rootsmuziek, …) en artiesten een podium en een publiek te bieden en deze promoten. Het doelpubliek zijn zowel de ‘kenners’ en de jazzliefhebbers, als de plaatselijke bevolking en de toevallige passanten.

Ondertussen staan reeds meer dan 300 concerten op de teller, in de ruime genres jazz, blues en rootsmuziek.
Steeds een mix van ‘gevestigde waarden’ en jong talent dat podiumkansen krijgt, met daarnaast ook nog lezingen, discussieavonden, DJ-sets, filmvertoningen, …
Strandpaal 28 en Jazzenede zijn uitgegroeid tot begrippen bij muziekliefhebbers en muzikanten. Het is de combinatie van kwaliteit, originaliteit en kleinschaligheid die zorgt voor bekendheid tot ver buiten de grenzen van Assenede.

Tweejaarlijks wordt samen met ongeveer 150 vrijwilligers het Jazzenede festival georganiseerd. Van bij de opbouw van het festivalterrein over de festivaldagen zelf tot en met het einde van de afbraak van alles, staan zij paraat om de handen uit de mouwen te steken. Deze vrijwilligers zijn letterlijk onbetaalbaar en zonder hen zou Jazzenede niet kunnen georganiseerd worden.

Eerder dan in te zetten op grote (internationale) kleppers, houdt het festival vast aan de succesformule van de voorbije 15 jaar: een gevarieerd programma met bijna uitsluitend groepen en muzikanten van eigen bodem, waarbij kwaliteit en gezelligheid primeren.
Geen hipsters of drukdoenerij, maar genieten van de muziek, de omkadering en wie weet zelfs van enkele ontdekkingen.

Jazzenede wordt met een capaciteit van ongeveer 750 bezoekers per dag bewust kleinschalig gehouden. Liever dan (te) groot te worden, wordt er elke editie nog meer ingezet op de kwaliteit van zowel wat er op het podium gebeurt als wat er verder op het festivalterrein te beleven valt. Zo wordt het festivalrestaurant verder verfijnd, wordt er nog meer ingezet op het comfort van de bezoekers en bestaat het programma op beide podia vanzelfsprekend uit het beste wat jazz, blues en roots te bieden hebben.

De werking is gebaseerd op een stevige lokale en regionale verankering , met bijzondere aandacht voor kinderen, senioren en personen met een beperking.